dimarts, 18 d’agost del 2015

La festa del riu sense barca.




Bé, ara que ja han passat les festes potser és hora de dir algunes coses...
En primer lloc vull felicitar  a la nova regidora per l’encert amb el tema de la carpa, també pel correbars, una manera fàcil i barata d’ajuntar gent en un dia de festa i pel tema del sopar popular, encara que aquí proposaria canviar-lo de dia i fer-ho la vespra, desprès de la proclamació de pubilles i hereus i el prego tothom a sopar junts i en acabar tots cap la pista, això té un avantatge molt gran, no deixar de fer un dia de ball de plaça, crec que tots els xiquets i xiquetes del poble agrairan que es conservi aquesta tradició.
I dit això el tema principal que em preocupa és la festa del riu.
Lo primer que ens hauríem de preguntar és: volem conservar, potenciar i si cal, recuperar les nostres tradicions, perquè són un nexe d’unió entre convilatans i ens identifiquen com a poble?
Si la resposta és no, o m’he és igual, ja no cal continuar endavant, si és que sí, o clarament si, llavors ens hauríem de preguntar: quines són les tradicions més importants que tenim i volem conservar?
Aquí segurament, sense equivocar-me gaire la gent de Flix contestaria: doncs la Setmana Santa i el dia de l’ermita, Corpus, sobre tot per les catifes, Sant Antoni, el ball de plaça de Festes Majors, la festa del riu...
I relacionat amb les tradicions quins són els símbols que més ens identifiquen, dels que estem orgullosos i que no voldríem que es perdessin per res del món?
Tampoc m’equivocaria gaire si dic que molts contestaríem: lo riu, les puntones, lo castell, els gegants i capgrossos, la barca....
I direu, a què ve tot això, doncs ho diré: tot això ve a que no estic d’acord en que la festa del riu no tingui la barca com a un dels protagonistes principals, el primer any, tot i no haver barca és va fer des del taulat, i segons el munt de fotos que vaig fer aquell dia la participació va ser molt bona! A partir d’aquí i sense preguntar a la gent es decideix un canvi d’ubicació  dient que era per a fomentar la participació, cosa que no és veritat.
Em consta que hi ha molta gent que pensa com jo, per tant proposo preguntar a la gent que prefereixen,  i si es vol potenciar la festa del riu, que ja em sembla bé,  hi ha altres opcions, apart de lo de les andròmines, que ja està bé.
De moment tota la gent que anava a passar la tarde a l’altre costat de riu ja no ho pot fer, estar a l’aguait del que passa al riu és més complicat, l’any passat gairebé ningú sabia on era la línia d’arribada de les curses! I la barca ha de tenir protagonisme, només el té per festes! A la festa del riu i la nit dels focs.  Els  avantatges no els veig per enlloc a no ser que, potser és més còmode pels organitzadors?
Perquè no s’implica al grup de teatre, que faci una representació de llaguters, no sé... a l’escola de música per a que fabriqui corns de llaguter i fer-los sonar... la quantitat de gent al riu te pujades i baixades en funció de moltes coses, el dia que es fa la festa per exemple, generacions de joves que miren més al riu i altres no tant...està bé fomentar la participació dins al riu, però no ens oblidem que la festa del riu te, ha tingut i hauria de tenir una part molt important d’espectacle, i això és el que estem perdent, al final pot passar que tinguem el riu ple de gent i les vores buides, això volem?.
I també penso que caldria potenciar les curses de puntones, no em val l’excusa que només quedem Flix i Móra d’Ebre, a Flix hi ha molta gent que rema, el problema és que no hi ha puntones, doncs igual com ens vam esforçar perquè hi hagués llaguts, també ens podríem esforçar perquè hi hagués (construir) puntones. Amb la col·laboració d’administracions, amb el patrocini d’empreses i entitats que podria fomentar la rivalitat, etc. Aquí també ens pot passar que hi torni a haver puntones en altres pobles i a nantres ens quedi una o cap.

Bé, proposo per tot lo dit que la festa del riu es torni  a fer on es feia i amb la barca com a un dels elements principals i diferenciadors de la nostra estimada festa del riu. No hi ha cap lloc més on això es faci, ni on es pugui fer, no la deixem arraconada, altres voldrien tindre un element simbòlic tant singular, únic  i històric com el que tenim, segur que l’aprofitarien més que nantres.