dimecres, 13 de juliol del 2011

Plaça Major > Plaça de la Llibertat > Plaza d'España > Plaça Major

Aquest és, segurament, un dels espais més emblemàtics de la nostra vila, és el centre neuràlgic on, es pot dir que "des de sempre", s'hi han produït esdeveniments molt importants de la nostra història.

És el lloc més antic de fer festa, de mítings i reunions, dels principals esdeveniments religiosos, és també un dels principals indrets, on, segons els esdeveniments polítics, es canvia el seu nom, és curiós que el carrer Major mai hagi canviat de nom i en canvi la Plaça Major (nom ja documentat a principis del segle XVII) es va dir Plaça / Plaza de la llibertat a l'etapa republicana i Plaza / Plaça d'España durant tot el franquisme i bona part de l'etapa democràtica. Els darrers anys s'ha recuperat el seu nom primer i més antic i sense connotacions polítiques, la Plaça Major. 
És el lloc on des de l'any 1360 i fins la construcció del nou mercat municipal es va celebrar mercat tots els dimarts, encara perdura el rellotge de sol i la mesura patró del Cantó de la Cana i és el lloc on encara es conserva el ball de plaça, una de les celebracions de Festes Majors, amb la festa del riu, més antigues i tradicionals.
És el lloc per on passava l'antic reg de la vila procedent de l’assut i en direcció als Xofars, als horts de Baix de la Vila i als horts dels d'Arenys, és on hi havia una de les entrades a un del refugis antiaeris principals construïts durant la passada Guerra Civil (1936-1939), per aquesta entrada va estar a punt de sobreeixir la riuada de 1937, va faltar dos pams per a  que l'Ebre passés pel Carrer Major, ja que l'altra entrada era a la Costa del Graner. És el lloc on hi van a parar més carrers o d'on en surten més, segons com es miri i, finalment te una curiositat per a mi molt important, no hi és l'església!, fixeu-se que a la majoria de pobles l'església és al centre de la població, a Flix és als afores del nucli antic i en lloc inundable! ben bé no sabem perquè però potser tindria a veure que la vila va néixer a redós del castell vell, on ja hi havia una església, segurament dedicada a Sant Martí.
Aquest plànol que veure-ho a continuació és una part d'un de més gran, del segle XVIII, de la Guerra de Successió  (1702-1714), és fins ara el plànol urbanístic més antic que tenim, Es pot veure molt bé com s'estructuren els primers carrers, sempre al voltant de la plaça i el carrer Major, en el capbreu de Flix de 1624 es pot ampliar la informació sobre els noms dels primers carrers. Hi ha plànols més antics, com els de Beaulieu de la Guerra dels Segadors (1640-1652), però no hi surt cap carrer. Una plaça que ha patit també alguns canvis.




Aquesta és la Plaça Major en l'actualitat.


Ja fa uns quants anys, no vull comptar quants, el meu amic Sisco em va fer un regal molt bonic, un munt de fotografies de la Plaça Major a lo llarg del temps, a continuació en podeu veure una mostra, un munt d'imatges religioses ja desaparegudes, la samaritana, mítings polítics, la farola amb el rellotge i la font, etc.