dijous, 16 de setembre del 2010

1a festa de la Jota de la Ribera d'Ebre.

El dissabte, 11 de setembre, va ser una tarde plena de jotes a Miravet, 800 persones, segons la organització, 500 segons la prensa, resumint, una gentada!!!, es va reunir a la plaça de l'arenal per a fer un festa, passar-ho i ballar jotes, i ho van aconsseguir.
Només afegir que de Flix hi vam anar unes 25  persones, de les que 8 parelles eren balladores, més tard es van afegir dos parelles més i com podreu veure a les fotos s'ho van passar molt bé, a mi em sembla que podem dir que la recuperació de la normalitat, pel que fa a la nostra dansa tradicional va per bon camí.

Per la Diada, també jotes

Miravet fa la Primera Festa de la Jota de la Ribera

L'acte reivindica la catalanitat d'aquest ball que es dansa a sis pobles de la comarca

12/09/10 02:00 - MIRAVET - ROSER ROYO
Si a algú encara li quedaven dubtes, ja els pot anar esvaint. La jota és una dansa plenament catalana i per reivindicar la seua catalanitat no hi ha cosa millor que fer-ho el dia de la Diada Nacional de Catalunya. Així ho han cregut i ho han portat a la pràctica la gent del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), que va celebrar ahir a Miravet la Primera Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre. Partint de la base que a la comarca hi ha almenys sis pobles (Rasquera, Miravet, Benissanet, Ascó, Flix i Riba-roja) on la jota es balla i s'ha ballat de manera tradicional, el CERE ha impulsat la creació d'un grup de jota a la comarca i s'ha proposat recuperar aquesta dansa en alguns municipis on s'havia perdut. “A Rasquera, Ascó i Flix mai s'havia deixat de ballar, però als altres tres pobles sí, i el que hem fet és recuperar-la basant-nos en el llibre de Josep Bargalló Balls i danses de les comarques de Tarragona, Ribera d'Ebre i Terra Alta”, explica Mireia Grangé del CERE. “Cada poble té la seua pròpia jota, amb coreografies i melodies diferents”, precisa Grangé, tot assenyalant que per recuperar aquesta diversitat s'han basat en el llibre de Bargalló perquè a Benissanet, per exemple, no van aconseguir trobar ningú que se'n recordés o que hagués ballat mai la jota. L'últim poble on s'ha aconseguit recuperar la jota és a Miravet, i per això la Primera Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, que naix amb voluntat de continuïtat, es va celebrar ahir en aquest municipi riberenc.
La festa, que va presidir el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, va consistir en un taller de jotes, en què es va ensenyar als participants a ballar les jotes de Benissanet i Miravet, les últimes que s'han aconseguit recuperar, i després va haver-hi també una mostra de jotes de la Ribera d'Ebre. “És una manera de reivindicar la catalanitat de la jota i també de completar els actes festius de la Diada, ja que a la tarda no solen haver-hi activitats”, hi afegix Grangé.

Lourdes i Aleandra amb el Sr. J. Bargalló.





Mireia Grangé, tècnica de cultura del consell comarcal,  presentant l'acte.